Conclou el cicle “Local i sostenible”

Els Ajuntament de Tremp i Sort, a través de la col·laboració entre els seus programes “Al teu gust, aliments del Pallars” i Sobrià Dinàmic, així com d’altres entitats com l’Escola Agrària del Pallars, ha programat aquesta primavera una sèrie de jornades de treball i debat entorn als temes d’interès comú i amb un impacte sobre les economies de les empreses i també a nivell col·lectiu. La iniciativa sorgeix a partir d’un treball de cooperació amb la Xarxa d’Intercanvi de Coneixement Agroalimentari (LA XICA), formada per empresaris i persones vinculades al sector agroalimentari i de la restauració dels dos Pallars.

Un dels principals reptes que la XICA ha volgut posar damunt la taula és la responsabilitat social i mediambiental de les empreses de muntanya i quin paper constructiu hi poden jugar a l’hora de revertir unes dinàmiques que estan resultant cada vegada més nocives per a la societat i el planeta. Així, s’ha treballat en tres propostes informatives, formatives i de reflexió entorn a la sostenibilitat.

A més, totes les sessions d’aquest cicle s’han dut a terme en establiments d’empreses agroalimentàries, amb l’objectiu d’afavorir el coneixement de les mateixes i posar-les en valor. I han estat les següents:

– 29 de març. Logística compartida al Pallars. D’on venim? On anem? Què podem aprendre? A la Fàbrica de cervesa artesana Ctretze de la Pobla de Segur.

La jornada ha servit per analitzar i debatre les possibilitats de tirar endavant un projecte de logística compartida al Pallars i plantejar com hauria de ser i què caldria per poder-lo impulsar. Hi han participat Somecologística, l’Institut Cerdà, la Diligència SCCL i els responsables de la iniciativa Rutes compartides.

– 17 d’abril. Introducció per a restaurants i petites empreses agroalimentàries. A les instal·lacions de la formatgeria Tros de Sort, a Sort.

En aquesta jornada s’ha tractat la descarbonització  i la petjada de carboni d’alimentació, l’aprovisionament i consum responsable, la gestió de residus, tipologia d’envasos i la comunicació ambiental.

– 22 de maig. Envasos i reutilització d’envasos. Sessió pràctica. A l’obrador de galetes i pastes artesanes Carrella, de Tremp.

Aquesta sessió ha tingut un format de taller pràctic i ha servit per presentar diferents tipus d’envasos i analizar-ne l’impacte ambiental, alhora que la possibilitat de reutilitzar-los.

A partir del mes de juny i a la tardor es programarà un nou cicle orientat específicament a la restauració, les “Jornades de restauració responsable”

 

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt
Scroll to Top