Presentació de l’estudi amb l’IRTA per conèixer les varietats d’olivera

[su_custom_gallery source=”media: 2469,2470,2471″ link=”lightbox” width=”200″ height=”110″][symple_divider style=”solid” margin_top=”20px” margin_bottom=”20px”] [su_custom_gallery source=”media: 1400,1399,1398,1397,1396,1395,1394,1393″ link=”lightbox” width=”220″][/su_custom_gallery]

Una quinzena de productors van participar  a l’acte que va tenir lloc ahir al matí a  l’ajuntament de Tremp.

Ahir al matí responsables tècnics de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), de la Generalitat de Catalunya, van presentar els detalls de l’estudi que aquesta entitat durà a terme al Pallars Jussà per tal d’identificar possibles varietats d’olivera autòctones.

Aquesta acció compta amb el suport i el finançament del Servei d’Ocupació de Catalunya del Departament d’Empresa i Ocupació en el marc del projecte Treball a les 7 comarques i parteix d’una sol•licitud de l’associació de productors d’oli del Pallars, constituïda la passada primavera.

A més de presentar els objectius de l’estudi als productors de la comarca i a altres agents, com responsables de l’Oficina Comarcal d’Agricultura o de l’ECA Pallars, s’han començat a identificar parcel•les susceptibles de tenir varietats autòctones i s’ha iniciat el programa de visites per recollir mostres, que s’allargarà durant els propers mesos.

Aquesta acció forma part d’un seguit d’actuacions que l’Ajuntament de Tremp i el Consell Comarcal del Pallars Jussà portaran a terme per tal de millorar la competitivitat de les empreses del sector oleícola i diversificar la seva oferta de productes, així com definir un conjunt de propostes i acompanyament al sector per definir i posar en marxa una estratègia de desenvolupament que afavoreixi la competitivitat del sector i la creació d’ocupació al Pallars. En aquest sentit, la regidora de Promoció Local, la sra. Anna Ritz, ha fet èmfasi en la importància d’aquesta mena d’accions conjuntes encarades a enfortir l’industria agroalimentària del nostre territori.

*Actualment hi ha introduïts al banc de germoplasma d’olivera de l’IRTA un total de 50 genotips d’origen català, procedents de les prospeccions realitzades a Catalunya, però cap d’elles prové de la comarca del Pallars Jussà. La comarca comptava el 2009, 609ha de conreu d’olivera essent 3 municipis (Tremp, Conca de Dalt i Gavet de la Conca) els majors productors d’oliva, principalment per ús d’almàssera.
El Pallars Jussà està al límit de les condicions climatològiques del conreu d’olivera, els hiverns en aquesta comarca són freds i, exceptuant els indrets d’alta muntanya, els estius són calorosos. El període lliure de glaçades comprèn, solament, els mesos de maig a octubre i la distribució de la precipitació és irregular. Aquestes condicions extremes de temperatura fan que les varietats locals conreades a la comarca estiguin adaptades al fred, la qual cosa les fan molt interessants. La identificació, caracterització i conservació d’aquest recursos únics, adaptats al fred rigorós de clima Mediterrani Prepirinenc i Pirinenc Occidental garantiran la conservació dels recursos fitogenètics

Desplaça cap amunt
Scroll to Top