L’oli del Pallars, un producte exclusiu i amb molt potencial gastronòmic i medicinal

El sector oleícola del Pallars treballa per desenvolupar-se i posicionar el territori com a productor d’oli d’oliva verge extra d’alta gamma

L’any 2015 l’Associació de Productors d’Oli del Pallars Jussà i Al teu gust, aliments del Pallars inicien un treball col·laboratiu per estudiar les oliveres de la comarca i quines varietats locals s’hi troben, així com el seu potencial, tant a l’hora de produir nous olis com en la creació de noves empreses en aquest àmbit.

D’aleshores ençà, l’Ajuntament de Tremp a través del nostre programa i d’acord amb l’associació “Oli del Pallars”, ha dut a terme diverses accions. D’una banda, s’han fet estudis de varietats autòctones, així com un treball tècnics per tipificar elaiotècnicament i avaluar la resistència al fred de les varietats pallareses de gran potencial. I d’altra banda, s’ofereix assessorament tècnic als professionals, jornades i formacions específiques enfocades a millorar la competitivitat dels professionals i empreses del sector.

Per tal de crear sinèrgies amb altres sectors i posar en valor els olis del Pallars, també s’impulsen activitats divulgatives amb el sector de la restauració, com cursos d’alta cuina amb l’oli com a ingredient destacat, és el cas de la formació que va conduir Jeroni Castells del restaurant Les Moles; així com diverses sessions de tast a càrrec d’experts de l’Institut de Recerca i Tecnologies Alimentàries (IRTA) tant per a restauradors, personal de cuina, personal de sala i comerciants especialitzats en producte gourmet i de proximitat; i assessoraments individualitzats per l’ús dels olis a la cuina i a la sala, com el treball que desenvolupem actualment amb 4 restaurants dels dos Pallars a través de la Fundació Alícia.

De manera puntual, des del programa també oferim activitats per al públic general, com el tast guiat que es va fer per la Fira del Codony de Tremp, o el ja tradicional Sopar de l’Oli inclòs al festival CORDEVI i que és possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de la Pobla de Segur i l’associació de professionals de l’àmbit turístic (APAT). Es tracta d’una proposta excepcional, que aquest 2023 ha arribat a la 4a edició, i en la qual els xefs Clàudia Gozzi i Jaime Bes (El Raier), Nasi Solé (Hotel Solé) i Josep Palau (Casa Masover) van elaborar un total de 6 plats cadascun del quals tenia com a protagonista un dels olis de la comarca.

El resultat més visible d’aquest projecte compartit entre el sector públic i el privat té a veure amb el creixement del sector, passant de dues a sis empreses locals que produeixen i comercialitzen amb marca pròpia els seus olis d’oliva verge extra.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt
Scroll to Top