Productors i moliners del Pallars han assistit avui a la 2a jornada sobre l’oli d’oliva i l’oliva

Aquest matí ha tingut lloc la segona jornada sobre l’oli d’oliva i l’oliva que hem organitzat amb l’associació Oli Pallars i amb la col·laboració de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària).

Gairebé 30 persones, entre productors i moliners de la comarca han assistit a la convocatòria, que s’ha organitzat amb l’objectiu de donar continuïtat i aprofundir en els continguts que han de permetre conèixer les eines i pràctiques a tenir en compte a l’hora de produir un oli de qualitat.

A la primera edició (2015) es va tractar qüestions com la normativa bàsica de l’etiquetatge i altres conceptes sobre l’envasat de l’oli i la venda directa al consumidor. Aquesta vegada la jornada s’ha centrat en els moments de recol·lecció i post collita, fent especial atenció en els requisits necessaris per tal d’optimitzar aquests moments clau, en benefici d’un producte de la màxima qualitat.

Durant el matí també s’han presentat els resultats obtinguts en l’estudi de varietats locals que es duu a terme amb els tècnics de l’IRTA des de finals de l’any 2015. Durant una primera fase de l’estudi i després de realitzar una prospecció a la comarca, es van localitzar fins a 10 varietats d’olivera que no es trobaven catalogades al banc de germoplasma de l’IRTA.

D’aquestes 10 varietats, 4 d’elles van considerar-se especialment interessants per la tipologia d’olis que se’n podia extreure, atès que es podrien qualificar com a olis d’alta gamma pel que fa a la demanda del mercat.

Per aquest motiu, durant els darrers mesos de 2016 van recollir-se noves mostres d’aquestes varietats per tal d’extreure’n olis monovarietals al mateix temps que es feia una anàlisi més acurada de l’arbre i del fruit, fent especial atenció a les proves de resistència al fred i adaptació.

La jornada d’avui ha acabat amb un tast guiat d’olis monovarietals del Pallars.

Aquesta acció forma part del projecte Treball a les 7 comarques Pallars Jussà, finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya.
Desplaça cap amunt
Scroll to Top