Llibre Pallars, terra de corder

Edita: Garsineu i Aj. de Tremp
Any: Agost 2019
Col·laboren:
Fundació Alicia. Pròlegs de Maria Barbal i Toni Massanés
Pag.:
142

Aquest llibre neix com una acció més de la campanya Pallars terra de corder que es va iniciar l’any 2015 juntament amb la Fundació Alícia. El seu objectiu principal és posar de manifest el valor de la carn de corder i la importància de la ramaderia al Pallars Jussà. Per aquest motiu, dona veu als diferents agents clau que intervenen en el procés: ramaders, que ens comparteixen el seu dia a dia per donar a conèixer l’ofici de pastor, i carnissers i cuiners que ens donen receptes i opcions per cuinar-lo.

El llibre vol ser, doncs, una referència a l’hora de pensar en la cuina del corder i també un producte per donar a conèixer el territori del que destaca la fotografia que recull alguns dels paisatges més emblemàtics del Pallars.

En venda a les llibreries locals

CONTINGUTS

1a part. La cultura del corder

L’Ajuntament de Tremp ha coordinat la redacció d’aquesta primera part del llibre que vol acostar la ramaderia i l’ofici de pastor a la societat. Aquesta secció recull  els diferents moments claus en la cria del ramat i també repassa altres temes d’interès general com les races d’ovella autòctones de Catalunya, el lèxic pallarès associat a aquest ofici, o propostes de senderisme que passen per camins ramaders o antigues vies de transhumància.

La redacció d’aquest bloc del llibre parteix d’un treball de recerca que va anar a càrrec de la historiadora Noemi Riudor.

2a part. La cuina del corder

La segona part del llibre ha anat coordinada juntament amb Fundació Alícia i ha comptat amb la participació activa dels carnissers i els restauradors del Pallars Jussà. Consta de 3 apartats: La girella, la carn i la cuina.

Aquesta part del llibre ha estat coordinada per la Fundació Alícia i compta amb la participació activa dels carnissers i cuiners de la comarca del Pallars Jussà. 

La fotografia 

La major part de les fotografies que il·lustren la primera part del llibre són de l’autor trempolí Jordi Peró. Jordi Peró és fotògraf aficionat i el seu arxiu personal compta amb un immens nombre de fotografies de natura i paisatge del Pallars. Les peces que es poden veure al llibre Pallars terra de corder són imatges d’una gran bellesa que recullen els moments clau de l’ofici en diferents entorns de la comarca, mostrant així també la diversitat de paisatges i de protagonistes.

La fotografia de la part corresponent a la cuina i la carnisseria són obra de Ferran Castrillo, tècnic superior en fotografia artística, especialitzat en fotografia documental i gastronòmica. Ferran Castrillo ha treballat per a diferents projectes amb la Fundació Alícia, així mateix treballa per encàrrec i també desenvolupa projectes personals.

Desplaça cap amunt
Scroll to Top